GOD JUL fra Hægebostad kommune. Blodpenger kreves inn.

images-5

En enslig forsørger opplever at de mindreårige barna og seg selv møter en kommune som har bestemt seg for å gjøre julen ekstra trist og vanskelig med å ikke følge opp familiens rettigheter hvor kommunal feil blir ignorert. I mens må forsørgeren og barna bruke førjulstiden til og pakke ned saker. Pga av feil begått av kommunen blir huset tvangsolgt. Ordfører Margrethe Handeland og Rådmann Ivan Sagebakken har sagt at det er ikke noe de vil gjøre med det.

La oss se på hvordan dette arter seg i praksis. I en liten kommune med  Senterparti ordfører Margrethe Handeland i spissen. Hægebostad kommune i Vest Agder. https://www.haegebostad.kommune.no/

GOD JUL fra Hægebostad kommune. Blodpenger kreves inn. 

En enslig forsørger med mindreårige barn har i lengre tid kontaktet Hægebostad kommune for en redegjørelse på hvorfor kommunen har slettet pantet de hadde i boligen. Startlån /tilskudd. Kommunen evner ikke finne ut av dette , men vedgår i en e-post 7.11.16  at det muligens er blitt en begått en feil da kommunen byttet leverandør for administrering av startlån.
Videre opplyses det om at det jobbes med og få rettet opp i forholdet. Leverandør det ble byttet fra i 2013 er DNB bank til Lindorff.

Vedkommende tar kontakt med kommunen igjen uken etter. Igjen gis det redegjørelse på hvorfor dette er viktig og få på plass. Vedkommende får nå opplyst at pantet kommunen hadde ikke kan tilbakeføres, pga feil begått av leverandør.
Ut av det blå får nå vedkommende   opplyst at startlånet er misligholdt. 3 terminer er ikke betalt. Vedkommende forklarer kommunens ansatte at dette ikke kan stemme. Noe som viser seg korrekt, kun 1 termin er forfalt med en mnd og en annen med 15 dager. Grunnen er at personen har en avtalegiro i en bank som ikke benyttes til vanlig. Til kommunens ansatte sier vedkommende at selvsagt blir det overført penger slik at det kan bli oppdatert. 20.11.16 viser vedkommendes bankutskrift at penger er overført. 8.12.16 viser bankutskriftene at terminene er betalt. På Hægebostad kommunes leverandør, Lindorff side, står beløpene som ikke betalt. Vi finner dette ytterst spesielt. Pdf er selvsagt tatt av saken.

Vedkommende har også kontaktet Ordfører Margrethe Handeland i saken. Handeland hadde ingen interesse i saken, hun var mest opptatt av at kommunen hadde tapt pantet sitt. Ifølge Ordføreren var det ikke noe kommunen kunne bistå med i denne saken, selv om feilen låg hos kommunen selv. Implisitt betyr det at vedkommende kan klare seg selv. Hun ville dog snakke med rådmann Ivan Sagebakken.

Hva gjør Hægebostad kommune når de oppdager at kommunens leverandør / inndrivere har mistet pant i en bolig pga feil fra dem selv ? Jo, kommunen beslutter inndrivelse av hele startlånet.  Kommunens leverandør , Lindorff,  sender ut et brev hvor de beordrer hele startlånet til inndrivelse. 208 046,62 kr. Brevet er datert 21.11.16. «På grunn av vesentlig misligholdelse har utlåner (Hægebostad Kommune) besluttet at låneavtalen skal sies opp og at hele lånet med påpekte renter og omkostninger skal kreves innfridd»

haege-inndriver-startlan

Man kan spørre seg hvem som har besluttet dette. All sannsynlighet ligger hos Rådmann Ivan Sagebakken. Av den enkle grunn at økonomisjefen er i permisjon og vedkommende som nå besitter stillingen ikke hadde turt og tatt en slik beslutning. Men det gjør Rådmann Ivan Sagebakken. Det er nærliggende og tro at Ordfører Margrethe Handeland også er involvert.

Vi har kontaktet flere banker for og høre om det er «vesentlig » mislighold av lånet kvinnen har bedrevet. Av de 8 bankene vi har kontaktet er alle sjokkerte og svarer nei. Ingen ville kalt dette vesentlig mislighold. Ingen ville heller ha krevd lånet innfridd av samme grunn.  Og her snakker vi om et vanlig boliglån / forbrukerlån. Ikke et startlån. Det kan virkelig få en til og undre seg over behandlingen Hægebostad Kommune yter mot de som har minst.
Les lenke vedrørende startlån nederst i artikkel.

Det betyr selvsagt heller ikke noe for verken Ordfører Margrethe Handeland, Rådmann Ivan Sagebakken at vedkommende i høst har gjennomgått behandling for blant annet forhindre blodpropp. Behandling som nå er stanset opp fordi det ikke er kapasitet til og gjennomføre den.

Vedkommende har hentet ut alle dokumenter i saken. Vedkommende har selv greid hva kommunens ansatte ikke greide og finne ut, hvor feilen er oppstått. Kommunen klarte det ikke, fordi de ikke bryr seg om de som har minst. Og fordi for kommunen får det ikke andre konsekvenser enn at de har mistet et pant i en bolig.
Selv om det ikke er vedkommendes feil hva som er gjort, er det der belastningen blir liggende. Julen blir brukt til og pakke ned saker. Pga av feil begått av kommunen blir huset tvangsolgt. Ordfører Margrethe Handeland og Rådmann Ivan Sagebakken har sagt at det er ikke noe de vil gjøre med det.

Ved en senere anledning vil det legges ut mer utførlig dokumentasjon fra Hægebostad kommune og behandlingen av det som kalles fattigdomsbekjempelse.  Og hvordan kommunen håndterer dette i praksis.
Vi har fått flere eksempler og ta av. Blant annet hvordan det nektes re-finansiering til vedlikehold og til akutte situasjoner. Eks hvor Rådmann Ivan Sagebakken blant annet mener en enslig mor kan bære vann i desember mnd fordi vannpumpen var i stykker. Hun kunne spare til det selv. Noe akuttlån var uaktuelt. En vararepresentant for Tverrpolitisk parti synes det var for ille at vedkommende måtte bære vann så lenge. Hun lånte henne pengene privat så hun fikk vann til jul.

Vi har flere eksempler på hvordan kommunens ansatte implisitt sier det er unødvendig og søke om finansiering til f.eks vedlikehold. I ett par situasjoner sitter vi på faktiske søknader, hvor det selvsagt er kommet avslag fra kommunen.

Selv til forespørsler hvor det gjelder at barn ikke skal holdes utenfor i dette lille lukkede samfunnet i Hægebostad, er svaret fra kommunen negativt. Ordfører Margrethe Handeland har også frekkhet til og be en mor som hun vet er godt inne i regler vedrørende fattigdomsbekjempelse, om og sende ordføreren lenker. Dette etter ordføreren hadde sagt nei til og hjelpe vedrørende barn. Vedkommende ba ordfører Margrethe Handeland finne ut av det selv.

Man sitter også på eksempler hvor kommunen har bedt om kun og forholde seg til en persons advokat. Kommunen presser mennesker til og ta en advokat. Ved avslutninger av saker nekter kommunen og betale for advokaten.  Vi vet om mennesker kommunen skylder en 80 000 kr nettopp på dette.

Vi kan tillegge at Rådmann Ivan Sagebakken på eget iniativ ville gi sin gode venn, tidligere Høyreordfører Ånen Werdal feriepenger på nær en 90 000 kr. Da stod det ikke på penger. Kontrollutvalget stanset dette. Sagebakkens gode venn hadde ikke krav på dette.

Se lenke (betaling)

Da håper vi Ordfører Margrethe Handeland og Rådmann Ivan Sagebakken er klar for ansvaret som hviler på dem. Blodpenger er hva som kommer til og hefte ved dem begge to.

Artikkelen vil selvsagt bli oversendt flere instanser som vi vet har interesse for og bekjempe barnefattigdom, hvordan Husbankens lån kan skal komme trengende familier til gode.

Startlån / tilskudd gis de til som har minst og som har problem ved vanlig finansiering av bolig. Kan også gis til utbedring av bolig
eller andre nødvendigheter. (Startlån / tilskudd)
Les mer her : https://www.husbanken.no/startlaan/

Regjeringens politikk, 64 tiltak. «Her forteller jeg Hadia Tajik noe av det vi gjør for at færre barn og familier skal leve i fattigdom.»
https://www.facebook.com/Siv.Jensen.FrP/videos/vb.8893256126/10154058752966127/?type=2&theater

http://www.lister24.no/nyheter/Full-krangel-om-Werdals-feriepenger-480831.html

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s